Het blijft lastig om voor elk platform de beste software te schrijven. Dat is lastig, niet omdat het niet duidelijk is welke het snelste is, maar omdat er veel meer zaken zijn om rekening mee te houden. 

Bij het schrijven van software voor schrijftolken, liep ik bij het maken van een auto-correct er tegenaan dat ik het laatste woord nodig had uit de tekst. Niet zo heel moeilijk zou je zeggen, maar dat blijkt toch lastiger dan gedacht. De software moet namelijk zo licht mogelijk, maar tegelijkertijd ook zo snel mogelijk zijn. Omdat het daarnaast ook nog eens op heel veel verschillende platformen moet kunnen werken, en daarbij ook nog zonder internet moet functioneren, bleek dat het allemaal toch wat ingewikkelder bleek te worden dan wat zo op het eerste gezicht duidelijk is. 

Performance - indexOf vs lastIndexOf

Omdat ik het laatste woord nodig heb, volg ik de volgende stappen:

  1. Pak de tekst
  2. Laatste lokatie van de spatie, met uitzondering van het laatste teken
  3. Splits de tekst af vanaf het punt van de spatie tot het eind
  4. Doe een trim tegen een eventuele spatie
  5. Check of dit woord in de auto correct lijst staat
  6. Plak het nieuwe woord erin, of geef de oude tekst terug. 

Omdat dit dus bij elke keer gebeurt dat er wat wordt ingevoerd, moet dit natuurlijk efficient gebeuren. 

JSPerf

JSperf indexof vs lastindexofBij het uitzoeken, kwam ik JSperf tegen. Een leuke site, waar je heel simpel en eenvoudig performance kunt testen tussen verschillende functies, zo ook indexOf en lastIndexOf. Het verschil is maar klein, tenzij dat er geen resultaat is want dan wordt indexOf ineens 15% langzamer. Een flink verschil, maar omdat het hier over een tekst gaat is dat een scenario dat alleen voorkomt als er nog geen tekst is, maar dan is er ook nog geen tekst voor autocorrect. Dus dat is mooi, hierbij kies ik dus voor indexOf. 

 

JSPerf split slice vs substringNatuurlijk is het dan nog niet klaar, want het enige dat dan duidelijk is, is waar dat het laatste woord begint. Met split, slice of met substring moet dan nog het laatste woord eruit gehaald worden. Natuurlijk is ook hier een JSPerf voor gemaakt al, waar je hier het resultaat van ziet. Hier zijn de verschillen aanzienlijk groter, want alleen split en dan het eerste resultaat te pakken is 86% langzamer! Een aanzienlijke vertraging dus. Slice is ook wat trager, namelijk 23% ten opzichte van de snellere, namelijk substr en indexOf. De keuze valt hier duidelijk op substr samen met indexOf. 

Versleuteld

Ransomware vormt een steeds grotere bedreiging, zowel voor consumenten en bedrijven. Alle data versleuteld, geen toegang meer en er wordt losgeld geëist. Betalen is echter vaak geen oplossing, er wordt namelijk geen data teruggegeven. 

Er zijn veel verschillende manieren waarop een PC door ransomware besmet kan raken. Te denken valt aan verouderde software, achterlopen met updates, maar ook reclamenetwerken zijn regelmatig een probleem geweest omdat daarmee veel websites in 1 keer bezoekers gaan besmetten. 

Criminelen hebben alles geautomatiseerd. Van aanval, tot het versleutelen en het eisen van het losgeld gaat alles digitaal en vrijwel niets is te achterhalen. Toch is het belangrijk om aangifte te doen, waarbij ook aangegeven moet worden dat het gaat om een cybercrime. Op die manier kunnen de juiste experts worden ingeschakeld. 

Blijf up to date

Door verschillende maatregelen is het mogelijk om de kans dat je door ransomware getroffen wordt, te beperken. Belangrijke stappen hierbij zijn een goede antivirus, een goede firewall en de laatste updates van Windows en de software pakketten. Ook een goede backup is absoluut noodzakelijk. 

Het maken van goede backups is van groot belang. Alle hardware zal ooit een keer kapot gaan en als er dan geen backup is, dan is alle data verloren. Ook als bijvoorbeeld een gebouw afbrand, is het van belang dat alle data behouden blijft zodat snel weer verder gewerkt kan worden. 

Backups

Wil jij ook zeker weten dat al jouw data veilig is en dat je de kans dat jij geraakt wordt door ransomware zo klein mogelijk is? Zorg dan dat, naast het up to date houden van al je software, je ook een goede backup strategie toepast. 

Advies

Voor alle vragen, het implementeren van een goede backup strategie, en meer, neem dan nu contact op!

Het kan altijd zomaar gebeuren. U bent onderweg op de fiets en komt in de stromende regen terecht. Mogelijk dat de telefoon in een achterzak zat en per abuis in de WC is gevallen. Het komt er in ieder geval op neer dat uw telefoon helemaal nat is geworden. 

Sommige oudere websites, vooral speciale webpagina's, werken niet goed samen met een andere browser dan Internet Explorer. In Windows 10 is deze niet meer zomaar te vinden. 

Een net aangeschafte computer voelt vaak als een enorme verademing. Het werkt snel, soepel en u hoeft nergens op te wachten. Toch kan het gebeuren dat na verloop van tijd de computer trager begint te worden. Daar zit u natuurlijk helemaal niet op te wachten. Daarom geef ik u graag alvast een aantal tips.