Ransomware

Versleuteld

Ransomware vormt een steeds grotere bedreiging, zowel voor consumenten en bedrijven. Alle data versleuteld, geen toegang meer en er wordt losgeld geëist. Betalen is echter vaak geen oplossing, er wordt namelijk geen data teruggegeven. 

Er zijn veel verschillende manieren waarop een PC door ransomware besmet kan raken. Te denken valt aan verouderde software, achterlopen met updates, maar ook reclamenetwerken zijn regelmatig een probleem geweest omdat daarmee veel websites in 1 keer bezoekers gaan besmetten. 

Criminelen hebben alles geautomatiseerd. Van aanval, tot het versleutelen en het eisen van het losgeld gaat alles digitaal en vrijwel niets is te achterhalen. Toch is het belangrijk om aangifte te doen, waarbij ook aangegeven moet worden dat het gaat om een cybercrime. Op die manier kunnen de juiste experts worden ingeschakeld. 

Blijf up to date

Door verschillende maatregelen is het mogelijk om de kans dat je door ransomware getroffen wordt, te beperken. Belangrijke stappen hierbij zijn een goede antivirus, een goede firewall en de laatste updates van Windows en de software pakketten. Ook een goede backup is absoluut noodzakelijk. 

Het maken van goede backups is van groot belang. Alle hardware zal ooit een keer kapot gaan en als er dan geen backup is, dan is alle data verloren. Ook als bijvoorbeeld een gebouw afbrand, is het van belang dat alle data behouden blijft zodat snel weer verder gewerkt kan worden. 

Backups

Wil jij ook zeker weten dat al jouw data veilig is en dat je de kans dat jij geraakt wordt door ransomware zo klein mogelijk is? Zorg dan dat, naast het up to date houden van al je software, je ook een goede backup strategie toepast. 

Advies

Voor alle vragen, het implementeren van een goede backup strategie, en meer, neem dan nu contact op!